2015. január 18., vasárnap

Hibrid 1. Fejezet



Prológus

A Földön 2057 van. Az emberek kikísérleteztek egy új állatfajt, mely nagyobb a tigriseknél, erősebb az oroszlánoknál, és melynek kék bunda borítja testét. Egy minden eddiginél magasabb intelligencia szinttel bíró állat az, mely képes követni az emberi parancsokat. E faj neve hibrid.

Ekkortájt még csak a gazdagok engedhették meg maguknak a vásárlásukat. Ezek a lények nem természetes úton szaporodnak, hanem egy hibrideknek létesített laboratóriumban, a Hiboratóriumban. Minden létrejött hibrid fejébe egy olyan szerkezetet ültetnek, mely meggátolja az önálló gondolatokat, szelíddé teszi őket, és csak az utasítások követését engedélyezi nekik.

Különösön kedvelt háziállatok, mivel megvan bennük a beszéd képessége. 


Sziasztok! A nevem Jane. Ha bemutatkozásra kerülne sor, nem sok szépet tudnék mesélni magamról. Egy elkényeztetett kamasz vagyok, a szüleim nem törődnek velem, és pontosan tudom, hogy a pénz nem boldogít. Életem egyetlen, viszonylag szép időszaka, a születésnapom. Ilyenkor mindenki körülugrál, és szán rám némi időt. Édesanyám minden évben fogadalmat tesz, hogy ezentúl minden más lesz, majd félórás szabadkozásba fog, végül pedig elpityeredik, hogy milyen rossz anya. Általában nagyon nehezemre esik azt válaszolni, hogy ,,dehogy," de apa unszolására kénytelen vagyok. Ugye milyen kellemes hangulatú a ez az ünnep? Minden 16 éves ilyenre vágyik... Na jó, legalább anya és apa nem marják egymást, de csak ezen az egy napon. Minden kívánságom teljesül, amit csak szeretnék, ám ez sovány vigasz. Sokkal inkább vágynék egy szerető családra, mintsem drága ajándékokra, és tömény álszentségre. Elvégre egy gyereknek nemcsak 24 óráig van szüksége családra...

Apukám építési vállalkozó. Abból élünk, hogy plázákat épít. Anyukámról viszont még ennyi jót sem tudnék mondani. A naptára a kozmetikussal, a fodrásszal, a masszőrrel, a pedikűrössel, a gyógytornásszal, és még sorolhatnám, hogy kikkel van tele írva. A főzés persze már nem fér bele, ebbe a szoros napirendbe... A házvezetőnőnk Lucy csinál mindent. Gyakorlatilag ő nevel engem. Talán jobb is így, ha a szüleim példáját követném...ebbe bele se gondoljunk! Kész öngyilkosság lenne. Szeretnék végre normális életet élni. Erre azonban szemernyi esélyem sincs. Magántanuló vagyok, és ennek fényében nem sok baráttal büszkélkedhetek. Háziállatot nem tarthatok, minden igyekezetem ellenére sem...

Na jó, dióhéjban felvázoltam szánalomra méltó életem, most pedig ugorjunk oda, amikor már csak egy hét volt hátra a nagy 17-ig. Bizony! Közelgett a 17. születésnapom, amiről csak remélni tudtam, hogy ha nem is fény évekkel, de legalább egy hangyabokányival jobb lesz az előzőeknél.

A repülő autónk össze-vissza rázott. Épp a vásárlásból jöttünk haza, ahova nem tudom milyen megfontolásból, de engem is magukkal rángattak. Anyu annyi mindent vett, hogy a szatyrok már nem fértek el a csomagtartóban. Így jó néhány mellém került. A légcsatornában ma különösen nagy volt a fogalom. Mindenkit kerülgetni kellett. A sok kanyar közepette néhány csomag rám esett, én pedig nem győztem odébb lökögetni őket.   Mikor végre letértünk a BXZ légcsatornáról a cuccok a helyükön maradtak. Ellazultam, mint mindig, mikor légkocsiban ültünk. A kellemes ringatózása szinte megbénított. Elálmosodtam tőle, de csak annyira, hogy képes voltam éber álmokat szövögetni. Az egyik hipermarket előtt hatalmas reklámtábla álldogált. Valamiféle furcsa állat volt rajta. Nem tudtam jól szemügyre venni, ezért inkább a cég nevét jegyeztem meg. Ha jól emlékszem valami Blutig lehetett. A kép gyönyörű volt, teljesen elbűvölt, bár csak néhány ezredmásodpercig volt időm csodálni. Kíváncsivá tett a fotó. Nem tudtam rájönni, hogy mit reklámozott, de az biztos, hogy érdekelt. Egész úton ezen járattam az agyam. Kíváncsi természetemnél fogva, minden felkeltette az érdeklődésem. A karomra pillantottam, hogy többfunkciós órámat használatba vegyem, ugyanis ebben az időben hatalmas szám volt, hogy egy egyszerű órán is lehetett internetezni. Ám sajnálattal vettem észre, hogy már megint otthon hagytam... Ennek hiányában próbáltam észben tartani a különös nevet. Ha elfelejtettem volna, többet az életben meg nem találnám. Hiszen azt sem tudom, mit keresek. Az utat sokkal hosszabbnak éreztem, mint általában... Egy végeérhetetlen várakozás volt a lebegés. A kilométerek a bolt és a házunk között nyilván nem sokasodtak, bár erre nem mertem volna fogadást kötni. Megváltás volt hazaérni. Apu szinte még le sem lassított mikor én halált megvető bátorsággal kiugrottam a kocsiból. Reméltem, hogy valami izgalmasra lelek... különben kár lett volna a sok hűhóért!

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Most találtam rá a blogodra és elképeztő!
    Sok sikert a további íráshoz
    Leena R. B.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! ^^ Örülök, hogy tetszik! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia. A gyakorikérdéseken láttam, hogy véleményt szeretnél...vérbeli könyvmoly vagyok, így megpróbálok pár tanácsot adni az olvasók szemszögéből:

    A történet nem rossz...de engedd szabadjára a képzeleted, repülő autók, hibrid tigrisek, gazdag szülők elhanyagolt tizenéves lánya...ezek mind klisések már. Plusz a logika:a hibrideknél "meggátolja az önálló gondolatokat" - ezt átírnám, mert ha nincs önálló gondolatuk azt jelenti, hogy csak parancsok értelmezésére (vagy még erre sem) képesek, a beszédhez kellenek a gondolatok. De őszintén, láttad az Automata című filmet Antonio Banderassal? Kísértetiesen hasonlít rá. A protokol 2-nek éppen ez a lényege, bár ők úgy fogalmazták, hogy az "öntudat"-ot gátolja.

    Nos, ha sci-fit akarsz írni ajánlom, hogy előbb olvass profikat (Douglas Adams, Asimov), nem ötletmerítés, hanem nézd meg ők milyen részletesen dolgozzák ki a képzeletbeli világaikat. Csodásak. A logikai bakikra ebben a műfajban különösen vigyázni kell, hisz könnyű átsiklani neked, akinek már az egész a szeme előtt lebeg, le is kell tudni írni, úgy, hogy mi is lássuk. Plusz, ajánlom a naaagy leíró mestereket is: Steinbeck, Jókai...

    És most jön a védekezés, nem okoskodni vagy megbántani szeretnélek. Abból semmi hasznom nem származik. Boldogabb leszek, ha születnek újabb és újabb könyvek, amiket olvashatok, úgyhogy ne add fel! Olvass sokat és írj még többet, hogy tisztuljon a stílusod.
    A lilapulcsis.blog.hu-n találsz könyvajánlókat, onnan bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom, mind segíteni fognak :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lilapulcsis!

    Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál arra, hogy benézz hozzám! Ez különösen nagy szó, főleg, hogy a Gyakori kérdésekről találtál ide. :D
    Sajnos nem láttam egyik említett filmet sem, és nem örülök, hogy másnak is eszébe jutott ehhez hasonló alapsztori. :((
    Köszi, hogy felhívtad a figyelmem egynéhány hibára, amit mihamarabb korrigálok is. :) No meg ügyelni fogok rá, hogy minél részletesebben és egyedibben írjak le bizonyos részeket. :) Jókait én is nagyon szeretem és csodálom, hogy milyen fantasztikusan élethűen ír le dolgokat! Az ajánlott blogra pedig be fogok nézni! :3

    Gondoltam, hogy nem okoskodni és bántani szeretnél, vagy ha igen, akkor eléggé mellé lőttél volna! Minden kritikát segítségként fogok fel, amik előrébb visznek a kívánt siker érdekében! :)) Tudom, hogy 13 évesen nem vagyok profi, és számtalan dolgot kell még csiszoljak. Éppen ezért minden véleményre adok, és dolgozgatok rajta, hogy a közepesből tökéletest faragjak! :)

    Még egyszer hálás vagyok a véleményedért! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Minden kritikát segítségként fogok fel, amik előrébb visznek" - pontosan! Hajrá :)

      Törlés
    2. Köszi, igyekezni fogok, közben pedig a régebbieket is folyamatosan javítom! :))

      Törlés

Kedves olvasóim ♥